Python Dersleri 0 – Giriş

1 1.050

Python daha önce de yazdığımız gibi son yılların en popüler programlama dili. Bu popülerliğini öğrenmesinin görece basit oluşuna ve yapay zeka uygulamalarında en çok tercih edilen dil olmasına ve bu yönde çok gelişmiş kütüphaneleri bulunmasına bağlı olduğu söylenebilir.

Son 2 yıldır lise düzeyinde Python programla dili eğitimleri verdiğim için sitemizde de bu eğitimleri yazılı olarak eklemeye karar verdim. Bu yazıda ilk olarak python programlama dilini tanıyacağız ve adım adım bu dersler sayesinde acemilikten uzmanlığa doğru gideceksiniz. Bu yazı diziyle birlikte Python örneklerini de takip edebilir karmaşık problemlerin basit python kodlarıyla nasıl çözüldüğünü görebilirsiniz.

Sitemizdeki ilk Python dersini okumaktasınız. Tüm Python Derslerinin listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Python Nedir?

Python özgür ve ücretsiz bir programlama dilidir. Guido Van Rossum adlı Hollandalı bir programcı tarafından 90’lı yılların başında geliştirilmeye başlanmıştır. Python aynı c, c++, java, c#, vb. programlama dilleri gibi bilgisayarınıza emirler vermenizi sağlar.

Neden Python?

Python bu yazının başında da belirttiğim gibi öğrenilmesi oldukça kolay bir programlama dilidir. Temel Python komutlarını kolayca öğrenebilir, daha önce başka bir dille çalıştıysanız veya temel algoritma bilginiz varsa kolayca çözümleyebilirsiniz. Son yılların en popüler dili olan Python hakkında internetten binlerce farklı kaynaktan on binlerce doküman, örnek, proje bulabilesiniz.

Yapay zeka çalışmalarında, doğal dil uygulamalarında, görüntü işleme konularında, matematik ve istatistik, büyük verilerin işlenmesi ve görüntülenmesi konularında python programlama dili için hazırlanmış onlarca kütüphane ve ek kaynağa ulaşabilirsiniz. Bu konularda Python bir çok programlama dilinden önce gelmektedir.

Python çoklu platform desteği sayesinde yazdığınız kodlar Microsoft Windows, Linux, Mac işletim sistemlerinde çalışacaktır. bunların yanında Python ile mobil (telefon ve tabletler için) uygulamalar geliştirebilir. Django gibi web kütüphaneleri sayesinde de internet uygulamaları geliştirebilirsiniz.

Python Nasıl İndirilir?

Python nasıl indirilir?

Python indirmek için https://www.python.org/ adresine gidip Download sekmesinden “Download For Windows” butonuna basmanız yeterli. Kurulumu da basit bir biçimde yapabilirsiniz.

Hangi Python Sürümü?

Python 2 ve Python 3 olmak üzere iki farklı ana sürümü bulunmakta. Bazı çok eski kütüphaneler haricinde artık tüm python evreni Python 3 sürümüne geçmiş bulunmakta. Python geliştiriciler de 2020 Nisan tarihinde python 2 sürümüne olan desteği bitirecekler. Bu yüzden python 3 ile başlayan sürümü indirmeli ve öğrenmelisiniz.

Python Editörleri

Python kodlarını yazmak ve çalıştırmak için derleyici programlar kullanılmalıdır. IDE (Integrated Development Environment), Türkçesiyle Tümleşik Geliştirme Ortamı, bilgisayar yazılımcılarının daha kolay şekilde yazılım geliştirebilmesi için tasarlanan ve yazılım geliştirme aşamasında geliştiriciye birçok kullanışlı araç sunarak daha kolay ve etkili şekilde yazılım geliştirmesine yardımcı olan yazılımlardır. Python için farklı özelliklere sahip onlarca editör bulabilirsiniz. Python IDLE, Pycharm, Sublime Text, Eclipse , Visual Studio, Pydev, VIM, Spyder, Komodo, PTVS, Eric Python, Anaconda, Geany, Emacs, Atom, PyScripter, Jupyter Notebook, VS Code, vbs…

Pyhton IDLE python kurulumu ile birlikte gelen varsayılan Python editörüdür. Bilgisayarınıza başka program kurmak istemiyorsanız bir süre işinizi görebilir.

Thonny; bizim de eğitimlerde kullandığımız oldukça hafif, hızlı bir editördür. eğer öğrenmeye yeni başladıysanız bu editör çok işinize yarayacaktır.

Python ile gerçek bir proje geliştiriyorsanız, Pycharm’ı öneririm. İçerisinde git desteği, proje explorer gibi farklı özellikler barındırsa da bu gelişmiş özellikler yüzünden hem daha yavaş çalışır hemde bilgisayar da daha fazla yer kaplar.

Jupyter Notebook ise veri işlemesinde ve görüntülenmesi için kullanılan bir editördür.

Pythonda değişkenleri anlattığımız ikinci dersimizi yayınladık. derslerimizin devamı gelecektir. Dersler hakkındaki yorum, görüş ve önerilerinizi bekliyoruz.

Tüm derslere buradan ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku