OpenCV Nedir? OpenCV ile Hazırlanmış Örnek Uygulama Listesi

Sitemizde birçok Python ile OpenCV görüntü işleme kütüphanesi ile yapılmış örnek kod paylaştık. Python ve OpenCV ile yapabilecekleriniz elbetteki bunlardan daha fazlası. Bu yazımız da hem OpenCV nedir sorusuna cevap arıyor hemde Python ve OpenCV ile hazırladığımız örnek kodlarımızın listesini sizlere sunuyoruz.

OpenCV Nedir?

OpenCV, esas olarak gerçek zamanlı bilgisayar görüşüne yönelik programlama fonksiyonları kütüphanesidir. Başlangıçta Intel tarafından geliştirilen, daha sonra Willow Garage ve ardından Itseez tarafından desteklendi. Kütüphane platformlar arasıdır ve açık kaynaklı BSD lisansı ile ücretsiz olarak kullanılabilir.

OpenCV’nin Tarihi ve Gelişimi

1999 yılında İntel tarafından geliştirilmeye başlanmış daha sonra Itseez, Willow, Nvidia, AMD,  Google gibi şirket ve toplulukların desteği ile gelişim süreci devam etmektedir. İlk sürüm olan OpenCV alfa 2000 yılında piyasaya çıkmıştır. İlk etapta C programlama dili ile geliştirilmeye başlanmış ve daha sonra birçok algoritması C++ dili ile geliştirilmiştir. Open source yani açık kaynak kodlu bir kütüphanedir ve BSD lisansı ile altında geliştirilmektedir. BSD lisansına sahip olması bu kütüphaneyi istediğiniz projede ücretsiz olarak kullanabileceğiniz anlamına gelmektedir.  OpenCV platform bağımsız bir kütüphanedir, bu sayede Windows, Linux, FreeBSD, Android, Mac OS ve iOS platformlarında çalışabilmektedir. C++, C, Python, Java, Matlab, EmguCV kütüphanesi aracılığıyla da Visual Basic.Net, C# ve Visual C++ dilleri ile topluluklar tarafından geliştirilen farklı wrapperlar aracılığıyla Perl ve Ruby programlama dilleri ile kolaylıkla OpenCV uygulamaları geliştirilebilir.

OpenCV’nin Kullanım Alanları

Günümüzde Araç Plakalarını okumaktan tutunda, yüz tanıma sistemlerine kadar geniş bir kullanım alanı vardır. OpenCV kütüphanesi içerisinde görüntü işlemeye (image processing) ve makine öğrenmesine (machine learning) yönelik 2500’den fazla algoritma bulunmaktadır. Bu algoritmalar ile yüz tanıma, nesneleri ayırt etme, insan hareketlerini tespit edebilme, nesne sınıflandırma, plaka tanıma, üç boyutlu görüntü üzerinde işlem yapabilme, görüntü karşılaştırma, optik karakter tanımlama OCR (Optical Character Recognition) gibi işlemler rahatlıkla yapılabilmektedir.

14 milyonun üzerinde indirilmiştir ve 47.000’den fazla kullanıcıya sahiptir. Başlıca kullanıcıları arasında Google, Yahoo, Microsoft, Intel, Sony, Honda, Toyota, IBM gibi büyük firmalar bulunmakadır. Bu kadar çok tercih edilmesinin en büyük nedeni açık kaynak olması ve yazılan kodun basit olmasıdır.

Kullanımını yaygınlaştırmak için “www.opencv.org” adlı kar amacı güdülmeyen bir site kurulmuştur.

OpenCV programlama dilleri:

OpenCV asıl olarak c++ programla dili ile geliştirilmiştir. Ancak siz OpenCV’yi altta listelediğimiz programlama dillerine kütüphane olarak ekleyerek kullanabilirsiniz.

  • C++
  • C
  • MATLAB
  • Python
  • Java
  • C#

OpenCV görüntü İşleme Kütüphanesinin Temel Bileşenleri

Beş temel bileşenden oluşmaktadır:

  1. CV(Computer Vision-Bilgisayarla Görme) Bileşeni: Temel resim işleme fonksiyonlarını ve algoritmalarını barındırır.
  2. MLL(Machine Learning Library) Bileşeni: Makine Öğrenmesi dalı için gerekli fonksiyonları içeren istatistiksel veri barındıran bir kütüphanedir.
  3. HighgGUI Bileşeni: Kütüphane içerisinde tanımlı nesnelerin oluşturulduğu, resim ve videoların kaydedilip silindiği fonksiyonları içerir.
  4. CXCore Bileşeni: Genel veri yapılarını barındıran, görüntü üzerinde çizim yapmayı sağlayan ve XML desteği sağlayan kütüphanedir.
  5. CvAux Bileşeni: Ağız hareketleri izleme(mouth-tracking), yüz tanıma(face-recognition), şekil eşleştirme(shape matching) gibi algoritmaları içeren kütüphanedir.

OpenCV Öğrenebileceğiniz Kaynaklar

OpenCV için kaynak önerisi isterseniz. Bu kitap ingilizce fakat piyasada bulunan en iyi kaynaklardan biridir.

Mesut PİŞĞİN’in Türkçe OpenCV kitabına da github üzerinden ulaşabilirsiniz.

kendi sitesinden de birçok OpenCV tutorialine ulaşabilirsiniz.

Python ve OpenCV ile Hazırlanmış Uygulama Örnekleri

  1. OpenCV Nedir?
  2. Python ve OpenCV ile Video Oynatma
  3. Python ve OpenCV ile Videoyu Renklerine Ayırma
  4. Python ve OpenCV İle Video Kaydetme
  5. Python ve OpenCV ile Resim İşlemlerine Giriş
  6. Python ve OpenCV Kullanarak Yüz Tanıma Uygulaması
  7. Python ve OpenCV Kullanarak Bilgisayar Kamerasından Görüntü Almak
  8. Pyton ve OpenCV Kullanarak Kenar Algılama Uygulaması
  9. Python ve OpenCV Kullanarak Resimlere Elastik Efekti Verme
  10. Python ve OpenCV Kullanarak SuperPixel İşlemi Uygulaması
  11. Python Ve OpenCv İle WebCam’den Aldığınız Görüntüyü İşlemek
  12. Python Ve OpenCV Ile Resimlerinizi JSON Formatına Çevirin
  13. Python Ve OpenCV Ile Youtube Videolarını Stream Yapma
  14. Python Ve OpenCV Kullanarak Bir Resmin Tüm Piksellerine Ulaşmak
  15. Python ve OpenCV kullanarak komik aynalar uygulaması
  16. Python Ve OpenCV Ile Basit Şekil Algılama Uygulaması
  17. Python Ve OpenCV Kullanarak Görüntülere Gerçek Zamanlı Metin Yazma
  18. Python Ve OpenCV Kullanarak Belli Bir Nokta Ile Hareket Arası Mesafe Ölçümü
  19. Python ve OpenCV Kullanarak Yılan Oyunu Yapımı

Sitemizde yeni OpenCV örnekleri ekledikçe bu yazımızı güncelleyeceğiz. Ayrıca Python öğrenmek isteyenler içinde Hazırladığımız Python derslerine de göz atabilirsiniz.

Yorumlarınızı bekliyoruz.

görüntü işlemeopencv nediropencv örnekleripython
Comments (0)
Add Comment