Sitede SSL Ayarları Yapma Ve Yönlendirme
Artık Google SSL sertifikası olmayan sitelere “Güvenli Değil” uyarısı vermeye başladı. Bu uyarı birçok kullanıcı için pek bir şey ifade etmese de Google’ın arama motoru optimizasyonu için bir sitenin SSL serifikasına sahip olması önemlidir. Bu yazıda kısaca kendi siteniz için SSL sertifikası nasıl alabileceğinizden ve HTTP siteyi nasıl HTTPS yani güvenli siteye otomatik yönlendirebileceğimizi yazacağım. WordPress için ücretsiz SSL sertifikası alabileceğiniz yerleri ve kolayca sitenizi nasıl yönlendirebileceğinizi yazdım.
SSL sertifikasını birçok farklı yolla edinebilirsiniz. Aylık 0.5-1.00 dolar gibi bir ücrete onlarca SSL sertifikası sağlayıcı bulabilirsiniz. Hatta sitenizin bulunduğu sunucu sağlayıcısında muhtemelen SSL sertifikası sağlıyordur.Bu yazıda ücretsiz SSL seritifkası sağlayan servisleri ele alacağız.
İçerik Tablosu
– Cloudflare SSL kurulumu
Cloudflare ile SSL Kurmak göründüğü gibi zor olmayan bir işlemdir. Cloudflare’in ücretsiz sürümünü kullanarak SSL Kurulumu’nu yapabiliriz. İşlemleri takip edelim.
- Cloudflare.com‘a giriniz. Sağ üst kısımda menüde bulunan Sign Up Kısmına tıklayınız
- Sign Up Kısmında yer alan E-mail kısmına Daha Önce Kayıt olunmamış bir mail adresi giriniz. Password Kısmına Uygun bir şifre giriniz.
- Add Your site Kısmına sitenizi girin örneğin; nettacompany.com.tr gibi
- Bu kısımda size verilen Ns adreslerini Alan Adı Yönetim Panelinizden Güncelleyin. Alan adının oturması bazen 1 dakika bazen 3-4 saati bulmaktadır. Bu nedenle doğru yaptığınızdan emin olup sabırla bekleyin.
- Ns adresleri oturduğunda Crypto kısmında yer alan SSL Bölümünde Flexible Olarak işaretleyin.
Ayarları yukarıda ki gibi yapmanız yeterli olacaktır. Ek bir işlem gerekmez.
Not: SSL Sertifikası anında gözükmeyebilir. daha önce sitenize girmemiş arkadaşlarınızdan siteye girip Güvenlik sertifikası hatası alıp almadıklarını sorabilirsiniz. Ayrıca WordPress kullanıyorsanız, WordPress SSL Yönlendirme başlığına göz atın.
2-Cpanel ücretsiz SSL nasıl kurulur?
Cpanel’den SSL Sertifikası kurmak Sunucularında Let’s Encrypt eklentisi bulunanlar için yalnızca 60 saniye. Tek tık ile Hızlı Güvenli ve Ücretsiz SSL Sertifikası Sahibi olabilirsiniz.
Let-s Encrypt İle SSL Kurma
Let’s Encrypt ile SSL Kurmak için adım adım Resimleri takip edebilirsiniz. Resimlerin altında Yazılı anlatım mevcuttur.
Cpanel’e FTP Bilgileriniz ile giriş yapın. Ardından Güvenlik Bölümüne ulaşın. Son olarak Let’s Encrypt’e basın
Bu bölümde alan adınızın sağında +Issue yazan ikona basınız.
Yukarıdaki tiklerin işaretli olduğundan emin olup Turuncu butona tekrar basınız (Issue)
3- SSLForFree ile SSL Sertifikası Kurulumu
https://www.sslforfree.com/ sitesinden aldığınız SSL Sertifikalarını 3 aşamalı şekilde kurabilirsiniz.
SSLForFree SSL Nasıl çalışır ?
Otomatik FTP Bilgileri ile SSL Kurulumu, Manuel Onaylama ve Manuel DNS ile onaylama seçenekleri mevcuttur. Bizler FTP ile kurulumu sizlere anlatacağız.
“enter your website to secure” kısmına domain adresinizi yazıp, “Create Free SSL Certificate” butonuna tıklıyoruz.
“Automatic FTP Verification” Butonuna tıklıyoruz ve diğer aşamaya geçiyoruz.
FTP Bilgilerini doğru bir şekilde giriyoruz ve SSL Kurulumu tamamlanmış oluyor.
WordPress SSL Yönlendirme
WordPress bir CMS Yazılımınız varsa WordPress SSL Yönlendirme işleminizi nasıl yapabileceğinizden bahsedeceğim. Eğer SSL Yönlendirme işlemini yapmamışsanız, Ücretsiz SSL Kurmanızın bir faydası olmaz.
Bu nedenle Bu adımları takip ederek WordPress SSL Yönlendirme işlemlerini uygulayalım.
WordPress SSL Yönlendirme Eklentisi
Bu eklenti ile tek tık ile WordPress SSL Yönlendirme işlemlerini yapabilirsiniz, fakat Eklenti kullanmak istemeyen kullanıcılarımız için farklı yolları’da 2. ve 3. maddemizde paylaşacağız.
WordPress Güvenliksiz yazısını kaldırma işlemini Really simple SSL eklentisi ile çözebiliriz. Eklentiyi kurmamız ve aktif etmemiz yeterlidir.
htaccess ile https Yapma
Htaccess ile http’den https’e geçme işlemini yapabilirsiniz. Bunun için sırası ile şu işlemleri uygulayabiliriz.
İlk olarak Filezilla ya da farklı bir FTP aracı ile Hosting’e bağlanıyoruz. Ardından public_html içinde bulunan .htaccess dosyasını herhangi bir metin editörü ile açıyoruz. Bunun için sağ tıklayıp düzenle demeniz yeterlidir. Sonrasında aşağıda verdiğim kodlardan birini yapıtıracağız.
- Yöntem:
# HTTPS Yonlendirme Baslangici RewriteEngine On RewriteCond %{SERVER_PORT} 80 RewriteRule ^.*$ https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,L] # HTTPS Yonlendirme Sonu
2. yöntem Daha basit
RewriteEngine On RewriteCond %{SERVER_PORT} !=443 RewriteRule ^ https://www.siteismi.com%{REQUEST_URI} [NS,R,L]
3. Yöntem Wordpres İçin
# BEGIN HTTPS Redirection Plugin <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteCond %{HTTPS} off RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301] </IfModule> # END HTTPS Redirection Plugin # BEGIN WordPress <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index.php$ – [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] </IfModule> # END WordPress # Begin HTTPS <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteCond %{SERVER_PORT} 80 RewriteRule ^(.*)$ https://www.SİTENİZ.com/$1 [R,L] </IfModule> # END HTTPS
4.Yöntem X-Forwarded-Proto İle HTTPS Yönlendirme
#HTTPS Yonlendirme Baslangici RewriteEngine On RewriteCond %{HTTP:X-Forwarded-Proto} !https RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301] #HTTTPS Yonlendirme Sonu
5.Yöntem Subdomainleri de Yönlendirin
RewriteEngine On RewriteCond %{SERVER_PORT} 443 RewriteRule ^.*$ http://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,L] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.*)$ [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://%1/$1 [R=301,L]
Yukarıda paylaşmış olduğum kodları kopyalayıp yapıştırdıktan sonra kaydedip çıkmanız yeterli olacaktır. Tüm sayfalarınızın http’den https’e yönlendiğini göreceksiniz.
http://jn7.net sitesine girerseniz https://www.jn7.net sitesine yönleneceğini görürsünüz.
WordPress site ayarlarından yönlendirme
WordPress Admin panelinize giriş yaptıktan sonra Ayarlar>Genel kısmında yer alan Site url’i http yerine https olarak güncelleyin.
Not: Bu işlemler neticesinde daha önceden http olarak indexlenmiş sayfalarınızı https’e yönlendirmiş olacaksınız fakat Google Search Console kayıtlı bir siteniz var ise Google Search Console’dan http’li olan sitenizi https olarak güncellemeyi unutmayınız. Aksi taktirde sıralama kaybı yaşamanız kaçınılmazdır.
Yazıyı https://www.nettacompany.com.tr/bedava-ssl-kurmak-istiyorum.html ve https://tosunkaya.com/httpyi-httpse-kolayca-yonlendirme-htaccess-ile-ssl-sertifikasi-ayari/ adresinden alıntıladım.