Microsoft Ücretsiz Dosya Kurtarma Programı Yayınladı: Windows File Recovery

0 625

Microsoft; Windows File Recovery isminde, bilgisayarınızda silinen dosyaları kurtarabilmeniz için ücretsiz bir veri kurtarma yazılımı yayınladı. Piyasada onlarca farklı ücretli ve ücretsiz  veri kurtarma yazılımı bulabilirsiniz.

Microsoft, bu yılın başında Windows Store üzerinde ‘Windows File Recovery’ isimli yeni ve ücretsiz bir yazılım yayınladı. Bu yazılım sayesinde kullanıcılar, yanlışlıkla sildikleri dosyaları kolay bir şekilde geri getirebiliyorlar. Silinen dosyaları geri getirmek için izlemeniz gereken adımlar oldukça basit.

Windows Store üzerinden indirebileceğiniz program adece windows 10 işletim sisteminde ve Windows 10’un 2004 ve üstü sürümlerinde çalışıyor.

Windows File Recovery

Microsoft’un Windows Dosya Kurtarma aracının grafik arabirimi yoktur; bu yalnızca bir komut satırı yardımcı programıdır. Size nasıl kullanılacağını göstereceğiz, ancak bu, Windows 10’un Mağazasında bulunan resmi bir Microsoft yardımcı programından bekleyebileceğinizden daha pratik bir süreç.

Bu araç, Windows 10’un Mayıs 2020 Güncelleştirmesi’ni veya Windows 10’un daha yeni bir sürümünü yüklemenizi gerektirir . Windows’un eski sürümlerinde çalışmaz.

Microsoft’un aracının sildiğiniz bir dosyayı bulup kurtaramayacağı sürücüye bağlıdır. Silinen dosyalar hemen sabit sürücülerden kaldırılmaz , ancak genellikle katı hal sürücülerinden hemen kaldırılır. Dosyayı sildiğinizden beri SD kart gibi bir cihaza çok fazla veri yazdıysanız, büyük olasılıkla dosyanın verilerinin üzerine yazılmış olabilir.

Bir dosyayı kurtarmayı başarabilseniz bile, dosya verilerinin yalnızca bir kısmını alabilirsiniz; dosya bozulmuş olabilir. Sadece sürücüde bulunan tüm verileri alabilirsiniz. Burada hiçbir garanti yoktur ve bu yüzden yedeklemeler çok önemlidir .

Yardımcı program ayrıca farklı durumlar ve dosya sistemleri için tasarlanmış çoklu modlara sahiptir. Hangisini kullanmanız gerektiğini ve bunları nasıl kullanacağınızı açıklayacağız.

Windows Dosya Kurtarma Kurulumu

Başlamak için Microsoft Store’dan Windows Dosya Kurtarma aracını yükleyin . Mağazayı açabilir ve “Windows Dosya Kurtarma” yı arayabilir veya Mağazayı açmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Kurulduktan sonra Başlat menünüzü açın ve “Dosya Kurtarma” yı arayın. “Windows Dosya Kurtarma” kısayolunu bir kez başlatın ve UAC isteminde “Evet” e tıklayın.

Başlat menüsünden Windows Dosya Kurtarma'yı başlatma

Yönetici erişimine sahip bir Komut İstemi penceresi göreceksiniz. Burası Dosya Kurtarma komutlarını çalıştıracağınız yerdir.

Windows Terminali ve PowerShell gibi diğer komut satırı ortamlarını kullanabilirsiniz, ancak bunları Yönetici erişimi ile başlattığınızdan emin olun. (Başlat menüsünde, kullanmak istediğinizi sağ tıklayın ve “Yönetici Olarak Çalıştır” ı seçin.)

Winfr komutu için komut satırı yardımı.

Windows 10’da Silinen Dosyaları Kurtarma

Bu aracı kullanmak winfriçin, silinen dosyayı aramak istediğiniz sürücüyü, kaydetmek istediğiniz hedefi ve aracın ne aradığını ve nasıl aradığını kontrol eden çeşitli anahtarları belirterek komutu çalıştırırsınız . Silinen dosyayı farklı bir sürücüye kaydetmelisiniz.

Temel biçim şöyledir:

winfr kaynak sürücü: hedef sürücü: / anahtarlar

Komutu çalıştırdıktan sonra, araç belirttiğiniz hedef sürücüde otomatik olarak “Kurtarma_ [tarih ve saat]” adlı bir dizin oluşturur.

Hangi Modu Kullanmalısınız?

Devam etmeden önce, silinen dosyayı taramak istediğiniz “modu” belirlemelisiniz. Varsayılan, Segment ve İmza olmak üzere üç mod vardır. Segment benzer ancak daha yavaş ve daha kapsamlı iken, varsayılan en hızlı moddur. İmza modu dosyaları türe göre arayabilir – ASF, JPEG, MP3, MPEG, PDF, PNG ve ZIP dosyalarını destekler. (“ZIP” dosyaları arandığında DOCX, XLSX ve PPTX gibi formatlarda saklanan Office belgeleri de bulunur.)

Tarayacağınız sürücünün hangi dosya sistemiyle biçimlendirildiğini bilmeniz gerekir. Bunu bulmak için Dosya Gezgini’ni açın, Bu PC altındaki sürücüyü sağ tıklayın ve “Özellikler” i seçin. “Genel” sekmesinde dosya sisteminin görüntülendiğini göreceksiniz.

Windows 10'da bir sürücünün dosya sistemini kontrol etme.

Farklı modları ne zaman kullanmanız gerektiği aşağıda açıklanmıştır:

  • Varsayılan Windows 10 dosya sistemi olan NTFS ile biçimlendirilmiş bir sürücüde yakın zamanda sildiğiniz bir dosyayı mı bulmaya çalışıyorsunuz? Varsayılan modu kullanın.
  • Başka bir durumda NTFS sürücüsü tarıyorsanız – örneğin, dosyayı bir süre önce sildiyseniz, sürücüyü biçimlendirdiniz veya bozuk bir sürücü ile çalışıyorsanız – önce Segment modunu deneyin ve daha sonra İmza modunu deneyin.
  • FAT, exFAT veya ReFS sürücüsünde depolanan bir dosyayı mı bulmaya çalışıyorsunuz? İmza modunu kullanın. Varsayılan ve Segment modları yalnızca NTFS dosya sistemlerinde çalışır.

Şüpheniz varsa, Varsayılan mod ile başlayın. Ardından Varsayılan mod çalışmazsa Segment’i ve ardından İmza’yı deneyebilirsiniz.

Varsayılan Modda Bir Dosya Nasıl Kurtarılır

Varsayılan modu kullanmak için, /nardından bir arama yolu kullanırsınız:

  • Document.docx adlı bir dosyayı aramak için, kullanmak istiyorum /n document.docx. Ayrıca dosyanın tam yolunu da belirleyebilirsiniz./n \Users\Bob\Documents\document.docx
  • Kullanıcı adınız Bob ise, Belgeler klasöründeki tüm dosyaları aramak için şunu kullanırsınız /n \Users\Bob\Documents.
  • Bir joker karakterle arama yapmak için * kullanın. Örneğin /n \Users\Bob\Documents\*.docx, Belgeler klasöründe bulunan tüm DOCX dosyalarını bulur.

Şimdi hepsini bir araya getirelim. C: sürücüsündeki tüm DOCX dosyalarını aramak ve D: sürücüsüne kopyalamak için aşağıdaki komutu çalıştırırsınız:

winfr C: D: / n * .docx

Devam etmek için “y” yazmanız gerekecek.

Dosyaları winfr'in Varsayılan moduyla kurtarma.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, kurtarılan dosyaları komut satırında belirttiğiniz hedef sürücüde “Recovery_ [tarih ve saat]” adlı bir dizinde bulacaksınız.

Windows Dosya Kurtarma kurtarılan dosyaları koyar.

Adında sözcük bulunan tüm dosyaları bulmak için joker karakterler kullanın. Bu nedenle, adlarında herhangi bir yerde “proje” bulunan tüm belgeleri bulmak için şunu çalıştırırsınız:

winfr C: D: / n * projesi *

Birden çok /nanahtarla birden çok arama belirtebilirsiniz . Bu nedenle, tüm Word, Excel ve PowerPoint dosyalarını bulmak için aşağıdakileri çalıştırırsınız:

winfr C: D: / n * .docx / n * .xlsx / n * .pptx

C: sürücüsünde \ Users \ Bob \ Documents klasöründe bulunan important_document.pdf adlı belirli bir dosyayı aramak ve ardından D: sürücüsüne kaydetmek için şunu kullanırsınız:

winfr C: D: / n \ Kullanıcılar \ Bob \ Documents \ important_document.pdf

Segment Modunda Bir Dosya Nasıl Kurtarılır

Segment modu neredeyse Varsayılan mod gibi çalışır. Dosya kaydı segmentlerini inceleyen segment modunu kullanmak /riçin ek olarak kullanın /n.

Başka bir deyişle, Segment modu kurtarma komutlarını, Varsayılan mod komutlarını oluşturduğunuz şekilde oluşturabilirsiniz /r;

Örneğin, silinen tüm MP3 dosyalarını C: sürücünüzden kurtarmak ve D: sürücünüze kaydetmek için şunu çalıştırırsınız:

winfr C: D: / r / n * .mp3

Dolayısıyla, bir Varsayılan mod araması aradığınızı bulamazsa, ekleyin /rve tekrar deneyin.

Winfr komut isteminde Segment modunda çalışıyor.

İmza Modunda Dosya Nasıl Kurtarılır

İmza modu biraz farklı çalışıyor. Dosya türlerini inceler, böylece yalnızca belirli dosya türlerinin silinmiş dosyalarını bulabilir. İmza modunu kullanmak /xiçin , İmza modunu belirtmek ve /y:aramak istediğiniz dosya türü gruplarını listelemek için kullanılır.

Microsoft’un belgelerinden alınan desteklenen dosya türlerinin ve sıralandıkları grupların listesi:

  • ASF : wma, wmv, asf
  • JPEG : jpg, jpeg, jpe, jif, jfif, jfi
  • MP3 : mp3
  • MPEG : mpeg, mp4, mpg, m4a, m4v, m4b, m4r, mov, 3gp, qt
  • PDF : pdf
  • PNG : png
  • ZIP : zip, docx, xlsx, pptx, odt, ods, odp, odg, odi, odf, odc, odm, ott, otg, otp, ots, otc, oti, otf, oth

“ZIP” grubunun Microsoft Office ve OpenDocument belgelerine ek olarak ZIP dosyaları içerdiğini unutmayın.

Aşağıdaki komutu çalıştırarak bu listeyi istediğiniz zaman açabilirsiniz:

winfr / #

Winfr'ın Komut İstemi'nde gösterilen dosya uzantısı grupları hakkında bilgi.

Diyelim ki E: sürücüsünü JPEG biçimindeki görüntüler için aramak ve bunları D: sürücüsüne kaydetmek istiyorsunuz. Aşağıdaki komutu çalıştırırsınız:

winfr E: D: / x / y: JPEG

Birden çok dosya grubunu bir boşlukla ayırarak belirtebilirsiniz. Bu nedenle, JPEG dosyalarını, PDF’leri ve Word belgelerini bulmak istiyorsanız, şunu çalıştırırsınız:

winfr E: D: / x / y: JPEG, PDF, ZIP

Winfr'in İmza modu ile dosyaları kurtarma.

Winfr ile Daha Fazla Yardım

Daha fazla bilgi Microsoft’un resmi winfrbelgeler sayfasında bulunabilir . Bu winfrsayfada da tüm komut satırı seçeneklerinin ayrıntılı bir listesini bulacaksınız .

Temel bilgiler için bir tazeleme için, winfrveya komutunu çalıştırın winfr /? .

Ayrıca çalıştırarak görebileceğiniz ek gelişmiş seçenekler de vardır winfr /!.

Winfr komutunun gelişmiş seçenekleri.

Yorumlarınızı bekliyoruz.

Kaynak Howtogeek
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku